Hopp til innhold
Nyhet, Tema

Comeback for Martin Mølsæter

07.04.21

I mange år knuste Martin Mølsæter markedet med fondet FIRST Generator, før alt kollapset i 2018 med et fall på 26 prosent, etterfulgt av nytt år med underprestering sammenlignet med indeks.

Siden coronabunnen ble nådd i mars i fjor har forvalteren igjen flydd høyt og på ett år er FIRST Generator opp 180 prosent, noe som er milevis foran konkurrentene.

Hittil i år har Mølsæters fond lagt på seg 15,5 prosent, mens referanseindeks er opp 7 prosent til sammenligning.

– Jeg har beholdt investeringsstrategien med å fylle på med verdiaksjer som jeg mener har vært billige. Det har vært mye motvind for verdiaksjer helt siden finanskrisen drevet av at renten har falt. Det hele toppet seg i 2018 hvor vi fikk en global industriresesjon som gikk hardt utover verdiaksjer. Nå tror jeg det endelig blir medvind, sier Martin Mølsæter.

Spår råvareboom

Ifølge forvalteren ble verdiaksjer priset til det laveste på 40 år i fjor sommer. Han viser til at alle vendepunktene for verdiaksjer har kommet etter en resesjon eller stor økonomisk tilbakegang.

– Et nytt vendepunkt kom i fjor sommer og dette er starten på en trend jeg tror vil vare mange år fremover. Jeg tror vi står foran et tiår med kraftig økte råvarepriser. I tillegg har bank og finansaksjer fått skikkelig juling av lavere renter og økte reguleringer. Nå tror jeg det vil snu siden renten skal opp og særlig kontinentaleuropeiske bankaksjer er priset ekstremt lavt, sier han, og fortsetter:

Jeg tror vi står foran et tiår med kraftig økte råvarepriser Martin Mølsæter – I en økonomisk tilbakegang er det gjerne selskapene med dårlig lønnsomhet som har størst insentiver til å kutte kostnader for å unngå konkurs. Dermed kommer disse type selskapene ofte best ut av en krise. Hvis et selskap har en lav margin før krisen og greier å kutte kostnader, skal det ikke så mye til for å doble marginen. De tjener også relativt på økt sektorlønnsomhet når de dårligste selskapene går konkurs.

Halv pris

FIRST Generator prises nå til en P/B-multippel på 1,1 og rundt 10 ganger forventet inntjening. Det er halvparten av Oslo Børs prises til.

– For meg er det viktig å rebalansere porteføljen regelmessig. Det nytter ikke å sitte med en portefølje av verdiaksjer uten å gjøre noe. Hvis en aksje stiger mye selger jeg og kjøper noe som ikke har steget. I gjennomsnitt sitter jeg med en aksje i 2,5 måned, sier Mølsæter, og utdyper:

– Jeg skal ikke finne den nye Amazon eller Google. Det er altfor vanskelig og alle jakter på dem. Jeg liker heller å rote nede i gjørma for å finne noen uslepne diamanter som kan skinne en stund før jeg selger dem.

Martin Mølsæter forvalter også fondet FIRST Global Focus som også er kraftig verdifokusert, som et slags globalt Generatorfond. I 2020 falt Morgans Stanleys indeks over globale verdiaksjer med 6 prosent, mens fondet steg 33 prosent. I norske kroner var verdensindeksen opp 13 prosent..

– Det har aldri vært noe poeng å sitte med en portefølje stappfull av såkalte «billige» aksjer over tid. Det er jevnlig rebalansering av porteføljen som skal gi meravkastning, slik tilfellet var i fjor, sier han.

Henger etter

Ifølge Mølsæter er mange av analytikerne altfor konservative med sine estimater på verdiaksjer.

– I fjor høst var Elkem og Hydro et godt eksempel på det. Ut i fra prisene på henholdsvis silisium og aluminium kunne man se at analytikerestimatene skulle opp mellom 50 og 100 prosent. Siden selskapene har levert dårlig i mange år vil analytikerne se resultater før de oppjusterer estimatene. Investorene var også særdeles skeptiske til denne type aksjer med historisk lav lønnsomhet. Aksjekursene gikk derfor ikke og det var mulig å ligge i forkant uten å ta høy risiko, sier han.

De største posisjonene til Mølsæters FIRST Generator er nå Elkem, BW Offshore, Norske Skog og ING bank. I Finansavisens ukestart skrev han nylig følgende:

«Glem glamouraksjene, hvis du vil sove godt om natten. Kjøp heller de stygge andungen før markedet oppdager at det finnes opptil flere svaner blant dem. Det har i alle fall jeg gjort».

Artikkel fra Finansavisen 7.april 2021.