Hopp til innhold
Nyhet

Er dyre selskaper dårlige investeringer?

26.12.22

Ofte får verdsettelse stort fokus i aksjeanalyser, men hvor viktig er det egentlig?

Om vi går 10 år tilbake, til 13. desember 2012, så var Bouvet-kursen 6.15 kroner. Inntjening per aksje var siste 4 kvartaler da var 0.58 kroner. Altså var P/E 10.6x. Hva hadde en riktig P/E vært om du var fornøyd med markedsavkastning neste 10 år?

Svaret er 38x. Om du betalte P/E på 38x for 10 år

siden, hadde du fått 10.22% årlig avkastning som er tilsvarende det OBX-indeksen kastet av.

Men narrativet var helt annerledes. IT-konsulenter er kjedelig og risikoen er høy, plutselig slutter konsulentene og starter for seg selv isteden. Ikke skalerer konsulentselskaper heller, marginen er jo alltid bare rundt 10%.

P/E i Bouvet nå er 19.3x, det er høyere enn 10.6x for 10 år siden, men bare halvparten av hva den kunne vært og likevel gitt markedsavkastning siste 10 år. Er noe verre nå? Vil nesten si tvert imot, selskapet har fått større systemverdi og er mer diversifisert. Så markedet er litt mer positive, men mener samtidig at siste 10 år langt fra vil gjenta seg.

Hemmeligheten er den høye egenkapitalavkastningen som gjør at Bouvet ikke binder kapital når de vokser. Og hele resultatet konverteres til kontantstrøm. Så av den totale avkastningen Bouvet faktisk har gitt siste 10 år, som har vært 31% årlig, så kommer litt under halvparten fra utbytte

Mitt inntrykk er at verdsettelse får mye mer fokus enn kvalitet. Verdsettelse er mest viktig på kort sikt, og spesielt i de tider renter stiger, slik de har gjort i det siste. Men så lenge du er langsiktig og unngår ekstreme bobler, så er det bare å minne om Warren Buffet sitt berømte sitat:

«It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.»

Skrevet av Thomas Nielsen for Finansavisen desember 2022.

 

Les mer om FIRST Veritas her