Hopp til innhold
Nyhet

Kapitalavkastning – hvorfor er det viktig?

02.02.21

En av måtene jeg måler kvalitet på i FIRST Veritas er gjennom “avkastning på sysselsatt kapital”. Det er mindre komplisert enn det høres ut som, men jeg skal uansett prøve å forklare og illustrere det.

Det er flere måter å definere begrepet på, men den jeg bruker som jeg synes gir det riktigste bildet er denne:

Eksemplet jeg skal bruke er inspirert av Joel Greenblatt, professor, hedgefondforvalter og forfatter.

La oss si du skal starte en bar. Du må kjøpe barinnredning, krakker, sofaer, kanskje et biljardbord, noe pynt/stæsj, lamper. I tillegg må du kjøpe inn varelager stort sett drikke og chillinøtter, men du får kreditt hos din leverandør på chillinøttene. Alt dette koster jo en del, samtidig må du ha en solid kasse med cash, sånn at du kan betale lønn til de ansatte, strøm, husleie, forsikring og lignende. Du investerer 1 million av egne penger, og låner 500.000 av banken til 4% rente i tillegg. Du ender opp med denne balansen:

Så er du i gang, baren er åpen og det er god stemning (dette er etter corona). Første året har gått, og du ser på resultatet ditt.

Din avkastning på sysselsatt kapital har vært:

Under 5%?? Dette er du ikke fornøyd med. Etter en tøff strategi-gjennomgang beslutter du at tross din fascinasjon for Winston Churchill, så ble ikke ideen med å bare selge Dry Martini så vellykket som du håpet. Du finner også ut at det kan være en ide å ikke ha stengt på lørdager.

Se her ja, doblet omsetning, og selv om kostnadene også har økt noe (må kjøpe inn øl, vin og peanøtter i tillegg + litt mer lønn med en dag ekstra åpent) så er avkastning på sysselsatt kapital nå hele 49%. Mye bedre! Nå har du skjønt tegninga. Du tar pengene du har tjent og investerer i en ny bar som også får samme kapitalavkastning, og snøballen er i gang med å rulle.

I FIRST Veritas vil jeg jo helst kjøpe meg inn i baren som ikke bare selger Dry Martini på ukedager. Jo høyere avkastning på kapitalen selskapet klarer å ha, jo bedre er det, og ekstra bra er det når du kan reinvestere dette i videre vekst. Om konseptet er å selge flosshatter i Oslo vil sannsynligvis avkastningen bli lavere på butikk nr 10 enn det var på den første.

For å ha høy avkastning på sysselsatt kapital trenger du både en god ide, og evne til å gjennomføre den godt. På lang sikt er høy kapitalavkastning viktig for å kunne få så høy inntjening som mulig ut av så lite innskudd som mulig. I FIRST Veritas har selskapene i fondet i snitt en avkastning på sysselsatt kapital over 70% årlig helt siden 2006, altså inkludert dårlige år også, slik dessverre bareiere har hatt i 2020.

Jeg kunne også brukt avkastning på egenkapital, men det er sensitivt ift belåning (kan blåses opp) og i tillegg er egenkapital i noen tilfeller en “sekkepost” i balansen. Avkastning på sysselsatt kapital måler bedre kvaliteten på selskapet, og for meg er det dette som er poenget med kriteriet.

Skrevet av Thomas Nielsen (forvalter av FIRST Veritas)