Hopp til innhold
Nyhet

Martin Mølsæter best i 2022: Slik gjorde han det

22.12.22

Jeg liker å kjøpe billige aksjer som skal bli dyre, ikke dyre aksjer som skal bli enda dyrere, sier Martin Mølsæter i FIRST Generator, som har levert best avkastning av samtlige norske aksjefond i år.

2022 vil av mange bli beskrevet som et svært volatilt år for verdens finansmarkeder. Noen sektorer steg til himmels, mens andre ble dratt ned i dragsuget av den globale børsuroen.

Det turbulente året gjenspeiler også norske aksjefond i 2022, ifølge en oversikt fra Morningstar. Det verste fondet har fått en avkastning på minus 21 prosent så langt i år. Det beste har en avkastning på 12,4 prosent. Til sammenligning er Oslo Børs’ fondsindeks ned 7,8 prosent.

– Jeg liker å kjøpe billige aksjer som skal bli dyre, ikke dyre aksjer som skal bli enda dyrere, sier porteføljeforvalter Martin Mølsæter i First Fondene.

Han forvalter fondet First Generator, som er Norges beste aksjefond hittil i år. Ser man tre år tilbake, er den annualiserte avkastningen på 15,25 prosent. Det vil si at over en treårsperiode, ville man fått en avkastning på totalt 53,3 prosent.

– Fondet har en gjennomsnittlig P/E-multippel på 6,7 for 2023 og en pris/bok på 1,1 mot børsen på over 2. I tillegg ser jeg generelt etter selskaper som har gode, solide balanser, sier han.

Ved utgangen av november hadde Mølsæter 13,4 prosent av forvaltningskapitalen i det kinesiske polysilisiumselskapet Daqo, 11,9 prosent i Yara og 10,4 prosent i Elkem. Den totale forvaltningskapitalen er på rundt 750 millioner kroner.

– Veldig aktivt forvaltet

– Hva har vært investeringsstrategien?

– Det har primært vært tre faktorer som skyldes den høye avkastningen. For det første er fondet veldig konsentrert, med få finansielle posisjoner, sier Mølsæter om fondet som til enhver tid har mellom 12 og 16 posisjoner.

– Når det først går bra, går det dermed veldig bra, legger han til.

Videre mener han fondets overvekt i verdiaksjer også har vært en god medhjelper. Han nevner solide selskaper som Norske Skog, Elkem og Vår Energi.

– Til slutt har vi utnyttet de store svingningene mellom aksjene i år ved å være veldig aktivt forvaltet. Det har gjort det mulig å «trade» inn gevinster selv om markedet har falt, sier Mølsæter.

Til tross for at olje- og energiaksjer har flydd til himmels i 2022, vektet Mølsæter fondet ned i energi rundt sommertider. I november hadde aksjefondet en post på 9,8 prosent i Vår Energi.

– Energi har ikke vært grunnen til den høye avkastningen til fondet, sier han.

Nummer to på Morningstars oversikt er Storebrand Verdi med en oppgang på 10,9 prosent, etterfulgt av DNB Norge Selektiv med 6,6 prosent avkastning. Fellesnevneren for topp tre er at fondene er såkalt verdifokuserte.

Katastrofeår for vekstaksjer

Like stor suksess har imidlertid ikke aksjefondet Danske Invest Norge Vekst hatt, med porteføljeforvalter Lars Erik Moen i spissen. Aksjefondet er Norges verste så langt i år med en negativ avkastning på 21 prosent.

De seneste ti årene er Danske Invest Norge Vekst et av aksjefondene som har levert best resultater, med en tiårs annualisert avkastning på 13 prosent. Derfor er Moen blitt omtalt som det siste tiårets beste, norske forvalter. 2022 er dermed blitt et katastrofeår for porteføljeforvalteren, ettersom sultne investorer i større grad har ønsket å plassere pengebingen i verdiaksjer.

– Forsyningskjedeproblemer og krigen medførte langt høyere inflasjon og renter enn markedet forventet gjennom 2022. Økte renter rammer vekstselskaper og fond spesielt, så selv et selskap som har levert som forventet i løpet av året, prises nå betydelig lavere enn det det gjorde ved inngangen av året, sier Moen.

– Et vekstfond rammes hardere enn børsen generelt i tider der en frykter resesjon, men for oss er forvaltning et maratonløp der vi heldigvis har fått flere gode enn dårlige dager, sier han.

Fondet er tungt vektet i Kitron, Equinor og Nordic Semiconductor.

– Et paradoks

Usikre børser på tvers av finansmarkedene har skremt vekk aksjefondssparerne i 2022. Statistikk fra Verdipapirfondenes forening viser at norske personkunder har nettosolgt aksjefond for 3,2 milliarder kroner så langt i år.

Også Mølsæter har opplevd at kundene har tatt mer penger ut av fondet til tross for en soleklar førsteplass på avkastningslisten.

– Det har vært et paradoks. Det hadde nok ikke vært tilfellet hvis aksjemarkedet hadde gått bra, sier han, og understreker at han tror det handler om psykologi.

– Når man taper penger på de fleste posisjonene sine, har man en tendens til å selge det lille som går bra.

Situasjonen er imidlertid snudd den seneste måneden. I november nettokjøpte norske personkunder aksjefond for i overkant av én milliard kroner. Mølsæter har selv plassert alle sparepengene i FIRST Generator og sitt globale «generator»-fond FIRST Global Focus.

– Jeg føler meg komfortabel på at det blir et spennende og lønnsomt 2023, sier han.

Skrevet av Finansavisen 22.desember 2022.

Klikk her for mer informasjon om FIRST Generator