Hopp til innhold
Nyhet

Noen selskaper er bedre enn andre – og de forblir best

03.12.20

Bildet over er fra orkanen Sandy i New York i 2012, og bygget som lyser opp er hovedkontoret til Goldman Sachs, drevet av egne generatorer. Jeg synes det illustrerer godt at det er store forskjeller i kvaliteten på selskaper, og noen skiller seg ut positivt.

Jeg skal vise noen eksempler som illustrerer dette poenget, og at her funker mean-reversion sjelden på lang sikt. Selv om aksjekursen kan variere mye på kort sikt og være preget av markedets humør, tror jeg at sett over mange år vil den gi et god bilde på kvaliteten og verdiskapningen i selskapene. Derfor har jeg brukt denne som illustrasjon i dette tilfellet.

Solid balanse og lave kostnader har gjort Ryanair til en vinner.

Elisa gruser sine nordiske telekom-konkurrenter.

Atlas Copco er også totalt overlegne sine rivaler.

Bouvet er i en helt egen liga.

Å bette på at spreaden mellom TGS og PGS vil stenge har stort sett blitt dyrt.

Bakkafrost (og Salmar) med stort forsprang til resten.

Skulle jo nesten ikke tro AF Gruppen var i samme industri som de andre.

 

Finne gode turnaround-caser er utrolig vanskelig fordi de er så sjeldne. Goldman Sachs gjorde en stor studie av dette for noen år siden med tittelen “From Zero to Hero” der dette også i korte trekk var konklusjonen. John Templeton’s sitat passer bra her:

Så jeg tror det er en farlig strategi å kjøpe de nest eller tredje beste selskapene i tro om at når marginen kommer opp på nivået til lederen så blir alt bra. Stick with the winners.

Skrevet av Thomas Nielsen (forvalter av FIRST Veritas)

Les mer om FIRST Veritas her