Hopp til innhold
Nyhet

Panter heller flasker enn å kjøpe Tomra

15.01.20

Med dagens verdsettelse tror jeg den mest lønnsomme relasjonen til selskapet vil være å pante flasker, sier Thomas Nielsen i FIRST Fondene.

Den tidligere Odin-forvalteren, som også var tre uker i SpareBank 1 Kapitalforvaltning før han i mars 2019 begynte i First Fondene, har fått en god start hos sin nye arbeidsgiver. Nielsen forvalter aksjefondet First Nordisk Eiendom, som siden oppstarten i midten av mai har gitt en avkastning på 38 prosent – 3,5 prosent bedre enn referanseindeksen. Ifølge desemberrapporten var forvaltningskapitalen på 385 millioner kroner.

Det korte oppholdet i SpareBank 1 skyldtes at banken trakk satsingen på egne aksjefond.

Her i Finansavisen har Nielsen nylig fått oppmerksomhet for å ha uttalt seg kritisk mot selskapenes bruk av justerte regnskapstall, samt at ledere gir anslag for forventet inntjening, også kalt «guiding».

Skeptisk til ESG-aksje

Tomra-aksjen har steget kraftig i det siste etter å ha falt kraftig på sensommeren. Noen hevdet da at ESG-boblen hadde sprukket, men aksjekursen er nå rundt 280 kroner, som er nær det høyeste nivået noensinne. Tomra verdsettes til 41 milliarder kroner på Oslo Børs, omtrent det samme som Aker. I de tre første kvartalene av 2019 rapporterte Tomra et brutto driftsresultat på 973 millioner kroner og et nettoresultat på 585 millioner. Veksten fra fjoråret var heller ikke noe særlig å skryte av. I 2018 landet nettoresultatet på 779 millioner kroner. Hvis det blir noe av det samme i år, gir det en P/E på 52.

– Tomra er en veldig populær aksje, men med dagens verdsettelse tror jeg den mest lønnsomme relasjonen til selskapet vil være å pante flasker, sier Nielsen.

Mer på lager

Forvalteren fortsetter å anbefale minilagerselskapet og Øystein Stray Spetalen-investeringen Self Storage Group, som er opp rundt 30 prosent siden i sommer, da Nielsen sist anbefalte selskapet i denne spalten.

– Der har vi vært heldige, og selv om jeg var litt skuffet over tredje kvartal, tror jeg selskapet kan vokse og skape mye verdier i årene fremover. Når det er sagt, så er det blitt populært å like kjedelige selskaper, nesten blitt litt hot, faktisk. Men det er viktig å huske på at selv litt monotone selskaper kan bli for dyre, sier han.

Nielsen satser også på jackpot i det svenske spillselskapet Betsson.

– Noen ganger skal det være litt vondt å kjøpe aksjer, og sånn er det med Betsson. Historisk kvalitet er strålende, og takket være manglende entusiasme rundt gamblingselskaper kan denne kjøpes på P/E under 7-gangeren. Det er trolig mer lønnsomt å være investor enn kunde, sier han.

En annen svensk aksje som forvalteren liker, er Diös:

– Denne er billig og kan kjøpes til 50 prosents rabatt mot sektoren, til tross for strøken historikk. Det er rett og slett et godt tilbud.

Nytt fond

Nielsen har også troen på Bouvet og AF Gruppen. Disse selskapene er de største norske investeringene i First Fondenes nye fond, First Norden Fokus. I det fondet er det intet sektorfokus.

– I vårt nye fond er vi ikke så opptatt av hvilke industrier vi investerer i, så lenge selskapene over lang tid har vist overlegen kvalitet. Men vi har ekskludert bank, finans og forsikring, for det har vi ingen peiling på, sier han.

Publisert i Finansavisen 15.januar 2020.