Hopp til innhold
Nyhet, Tema

Søker best mulig forhold mellom oppside og risiko

08.06.21

En sterk posisjon i et voksende marked, dyktig ledelse og høy kapitalavkastning er noen av faktorene FIRST-forvalter Jonas Heyerdal ønsker å se, når han kjøper aksjer.

– FIRST Opportunities jakter gode selskaper uavhengig av størrelse og indeks, forteller fondets forvalter, Jonas Heyerdahl.

– Vi ser etter aksjer der kombinasjonen mellom avkastning og risiko er størst.

Resultatet av dette arbeidet er at porteføljen for tiden inneholder en overvekt av mindre og mellomstore selskaper.

Misforstått markedssegment

– Mange misforstår dette segmentet og tror at lav markedsverdi er det samme som lav kvalitet, men dette stemmer ikke, fortsetter Heyerdahl.

– Feiloppfatningen skyldes trolig at SMB-segmentet lenge hadde en overvekt av olje- og offshoreselskaper med høy operasjonell og finansiell gearing, men det meste er nå ryddet opp i.

Forvalteren påpeker at norske SMB-aksjer for første gang på mange år gjør det bedre enn Hovedindeksen.

– Det burde ikke overraske, ettersom mindre selskaper vokser raskere og over tid har gitt høyere avkastning enn store selskaper, tilføyer han.

Langsiktig posisjon i Kitron

Heyerdahls fond investerte for noen år siden i Kitron og sitter fortsatt med en god posisjon i selskapet.

– Dette er et kvalitetsselskap med en god posisjon innenfor sterke og langvarige trender som elektrifisering, digitalisering og automatisering, forklarer han.

– Høy vekst, stabilt økende marginer, utmerket kapitalavkastning, dyktig ledelse, attraktiv prising og robust balanse er kriterier vi leter etter og finner i Kitron.

FIRST Opportunities er dessuten inne i Multiconsult. Posisjonen ble tatt i fjor sommer, etter at forvalterne ble overbevist om at selskapets restrukturering var på rett vei.

– Restruktureringen denne ledelsen har gjennomført i de seneste to årene er intet annet enn imponerende og noe NHH-studenter kommer til å skrive hovedoppgaver om i mange år fremover, roser Heyerdahl.

Sterkt voksende marked

Sonans Holding er en tredje favorittaksje.

– De har en klar lederposisjon i et stabilt voksende marked, en flink ledelse med en solid prestasjonshistorie, veldig god kontantstrøm og fine vekstmuligheter, forklarer Heyerdahl.

Han trekker også frem Kongsberg Gruppen, som har lagt bak seg syv gode kvartaler i et historisk svakt nybyggingsmarked.

– Det tok litt tid, men til slutt fikk aksjonærene betalt, sier forvalteren.

– En megatrend innen forsvarssektoren, et bedre nybyggingsmarked og en meget spennende opsjon i KDI gjør at selskapet fortsatt er attraktivt.

Til slutt nevner Heyerdahl Bouvet, «Norges beste IT konsulentselskap». Markedsandelen på relativt beskjedne 5 prosent innebærer at det fortsatt er mye å gå på, ifølge FIRST-forvalteren.

Anbefalinger

  • Kitron
  • Multiconsult
  • Sonans Holding
  • Sonans Holding
  • Kongsberg Gruppen
  • Bouvet

Skrevet for Finansavisen juni 2021.

Les mer om FIRST Opportunities her.